Barszcz ukraiński, choć swą nazwą nawiązuje do potrawy przyrządzanej na wschodzie, w rzeczywistości znacząco się od niej różni. Najważniejsza z różnic to występowanie w składzie polskiej wersji fasoli (białej lub czerwonej), której brak jest w potrawie pochodzącej ze wschodu. Zatem polski barszcz ukraiński nie wiele ma wspólnego z oryginalną wersją.
Choć obie potrawy znacząco się między sobą różnią, to właśnie polska wersja jest bardzo popularna w naszym kraju. Smaczna, zdrowa i bardzo sycąca jest idealna propozycją na obiad. Duża ilość warzyw sprawia, że jest prawdziwą bombą witaminową.
Jeśli chcecie zaczerpnąć inspiracji i nie wiecie od czego zacząć polecam popatrzeć na istniejące już przepisy, np. https://www.przepisy.pl/przepis/barszcz-ukrainski-2 i zmodyfikować przepis tak,żeby był odpowiedni do Waszych upodobań i diety.
Podstawą polskiej wersji barszczu ukraińskiego są takie składniki jak: buraki ćwikłowe, przecier pomidorowy, ocet, bulion, czosnek, fasola, i liść laurowy. Najważniejsze w przygotowaniu potrawy jest dodanie składników w odpowiednich proporcjach i odpowiednim czasie. Dzięki temu nie zostaną rozgotowane i zachowają właściwy dla siebie aromat. Przygotowanie smacznego i aromatycznego barszczu ukraińskiego wymaga sporo czasu i uwagi. Jeśli jednak zadbamy o to, by nie zabrakło jednego i drugiego, efekt będzie bardzo zadowalający.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz