Zbliansowane posiłki

Zbliansowane posiłki

środa, 2 września 2015

Szpinak z makaronem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem
Szpinak jest niezwykle zdrowy i dlatego warto po niego sięgnąć. Jeśli nie jesteś przekonany, spróbuj dania, w którym jest on połączony z innymi składnikami. Na początek proponuję ser. Gdy zyskasz odrobinę wprawy w przygotowywaniu dań ze szpinakiem, to na pewno Ci one zasmakują.


Szpinak z makaronem i gorgonzolą to prosty przepis, w sam raz na początek Twojej przygody ze szpinakiem. Powodzenia!

 Składniki:
· Szpinak, 200 g
· Ser gorgonzola, 100 g
· 1 nieduża cebula
· Makaron
· Masło
· Śmietana 18%
· Czosnek, 2-3 ząbki
· Sól i pieprz

 Wykonanie: Rozdrobniony, posiekany czosnek wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do tego szpinak i jeszcze chwilę podsmażamy. Gdy mamy do czynienia z rozmrożonym szpinakiem staramy się, by odparował nadmiar wody. Po chwili dodajemy do tego pokruszony ser gorgonzola i śmietanę (kilka łyżek). Podgrzewamy całość delikatnie, cały czas mieszając i przyprawiamy. Jeśli lubimy czosnek, można na koniec dodać jeszcze nieco granulowanego. Przed podaniem należy przygotowany sos połączyć z makaronem. Szpinak z makaronem będzie prezentował się na talerzach wyjątkowo smacznie, jeśli tuż przed podaniem posypiesz danie natką z pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz