Zbliansowane posiłki

Zbliansowane posiłki

wtorek, 8 września 2015

Najprostszy przepis na szpinak z makaronem

Pasta ze szpinakiem


Lubisz zielony kolor? Oznacza nadzieję, ale również... smakowite dania! Jednym z nich jest makaron ze szpinakiem. Potrawa prosta, zdrowa i smaczna!


Składniki:
· Szpinak
· Makaron
· Cebula
· Masło
· Śmietana 18%
· Sól i pieprz,
· czosnek granulowany

Wykonanie: Szpinak z makaronem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie mamy dostępu do świeżego szpinaku musimy wykorzystać mrożony. Jest on sprzedawany najczęściej w wersji rozdrobnionej. Należy go w takim wypadku wcześniej wyjąć z opakowania i poczekać, że się rozmrozi. Można ewentualnie odlać nadmiar wody. Jeśli jednak wykorzystamy świeży szpinak, to należy go oczywiście na początek umyć i rozdrobnić. Dzięki świeżemu szpinakowi danie będzie nie tylko bogatsze w smaku, ale również zdrowsze. Można go dostać niemal w każdym supermarkecie o każdej porze roku. Kształt makaronu wybieramy wedle uznania, ja najbardziej lubię rurki lub świderki, ale sprawdzi się w zasadzie każdy. Polecam również makaron razowy. Podniesie wartościowość dania. Cebulę należy pokroić i zeszklić na patelni. Dodać szpinak i kilka łyżek śmietany. Całość, nie przerywając mieszania, podgrzać i na koniec przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Połączyć z makaronem i gotowe!

Na koniec mała uwaga: szpinak z makaronem to naprawdę smaczne i zdrowe danie, jednak ze względu na zawarte w nim szczawiany nie powinno się go jeść częściej niż 1-2 razy w tygodniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz