Zbliansowane posiłki

Zbliansowane posiłki

piątek, 24 lutego 2017

Sposoby na owsiankę


Owsianka niegdyś była najpopularniejszy "daniem" śniadaniowym. Obecnie nie cieszy się zbyt dużą popularnością, spożywają ją głównie osoby odchudzające się czy też stosujące dietę wysokobiałkową. Jednak codzienna miseczka owsianki to nie tylko porcja zdrowia, błonnika i witamin, ale też - smaku.




Jedynie osoby mocno odchudzające się są skazane na owsiankę w najprostszej wersji, raczej mało apetycznie się prezentującej i dla niektórych niezbyt smacznej, gdyż są to płatki owsiane ugotowane na wodzie. Wszyscy inni mogą dać upust swojej wyobraźni i dodać do niej dokładnie to, co najbardziej lubią. Najpowszechniej przygotowuje się owsiankę na mleku, ale "na szybko" może też być jogurt, kefir, a nawet sok owocowy, wszystko zależy od preferencji. Jeśli zaś chodzi o dodatki, to doskonałe stanowią na przykład jabłko i cynamon. To propozycja głównie na zimę, zaś latem doskonałe będą świeże owoce - truskawki, maliny, śliwki. Świetnie smakują również owoce suszone - figi, daktyle, rodzynki czy banany, jednak właśnie z nimi osoby odchudzające muszą być ostrożne, ponieważ mogą być kaloryczne - kluczem oczywiście jest ilość. Nie chodzi też o to by chodzić głodnym, ale tak dobierać ilości, żeby się nie przejeść i dostarczyć organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz