Zupa jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób chcących schudnąć - o ile nie będziemy używać do niej śmietany, mąki i dużych ilości tłuszczu - jest niskokalorycznym, ale odżywczym posiłkiem. Pozwala nawodnić organizm i dostarczyć witaminy, składniki mineralne i błonnik. Warto używać jak największej ilości warzyw. Jeśli możemy pozwolić sobie na zwiększenie ilości kalorii, możemy dodać kaszę, ryż czy makaron oraz mięso. Dzięki temu zupy będą jeszcze bardziej sycące i wartościowe.
Kolejnym atutem zupy jest łatwość w przygotowaniu - głównie musimy skupić się na ugotowaniu warzyw i odpowiednim doprawieniu, oczywiście to wszystko przy zachowaniu odpowiednich kuchennych zasad. Jeżeli zupa jest odpowiednio skomponowana, wystarczy do tego, aby była samodzielnym daniem, bez konieczności przyrządzania tzw. drugiego dania.
Jeśli z zupy zostają warzywa można ich użyć przy okazji kolejnego posiłku.
Pamiętaj o możliwości obniżenia kaloryczności zupy, np. zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego oraz zrezygnuj z mąki, jeśli to możliwe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz