Sałatka z fetą cieszy się w Grecji olbrzymią popularnością i nie ma co się temu dziwić, gdyż jest wyjątkowo pyszna i aromatyczna. Bez wątpienia sekret jej popularności i wyjątkowego smaku tkwi nie tyle we właściwej kompozycji składników, ale w tym, że cechują się one bardzo wysoką jakością.
Są to oliwki nie ze słoika, lecz dojrzałe w greckim słońcu, feta wyprodukowana jest również na miejscu. Warzywa najczęściej brane są z własnych ogródków, a dzięki wspaniałemu klimatowi są wyjątkowe słodkie, soczyste i doskonale dojrzałe. Wiele osób po powrocie z wakacji, zachwyconych smakiem tej sałatki, próbuje odtworzyć ją w domowych warunkach. Niestety jednak, przygotowana na przykład w Polsce sałatka z fetą, oliwkami i innymi przewidzianymi w przepisie składnikami na pewno nie będzie smakować tak samo jak oryginalna sałatka z Grecji (źrodło: przepisy.pl). Dlaczego? Chodzi oczywiście o jakość składników. Przede wszystkim w Polsce trudno jest kupić prawdziwą fetę, a jeśli uda się ją znaleźć, jest ona bardzo droga (podobnie jak inne prawdziwe sery), dlatego większość osób korzysta z sera dostępnego w marketach za kilka złotych. Znawcy uważają jednak, że taka feta w ogóle prawdziwej fety nie przypomina, smak jest zupełnie inny, nawet konsystencja jest różna od właściwej.
Oliwki również nie zawsze są dobrej jakości, gdyż do słoiczków i woreczków często wkłada się owoce nadmiernie dojrzałe, nierzadko nawet lekko nadgnite. Poza tym nie wiadomo, jak długo były one przechowywane w sklepie, na pewno więc smakiem nie dorównają świeżym, podawanym w Grecji.
Ciekawe obrazy z sałatką Grecką.
Obrazy z Grecką sałatką - Bing.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz